achtergrond

Geenstijl

EMOTIONEEL: de meest verdrietige reacties op naderend regeerakkoord

Hoe vertel je iemand dat de formatie eindelijk rond is?

Er is een AKKOORD (volg ontwikkelingen hierrr LIVE). Dat is nu nog een ONDERHANDELAARSakkoord, maar zal naar verwachting snel een REGEERakkoord worden. Dat resulteert niet alleen in opluchting, maar ook in een tranendal voor iedereen die nog hoop koesterde voor TIMMERFRANS I of andere uiteengespatte linkse dromen. Een rondje langs de velden na de breek.

De impact op het heelal moet niet onderschat worden

DIEPTEPUNT

Het wachten is op de eerste militaire parade

Wij vonden Bas en Aad leuker

Die sukkels toch

Copium, iemand?

Zijn naam is Klijn, zijn deugen groot

HEE ook rechtse huilstruiken

Nooit gedacht...

LIVE. ER IS EEN AKKOORD (Maar nog geen premier)

Nu naar de fracties

Die laatste puntjes op de P duurden langer dan gedacht. Maar om 16:25 kwam Geert Wilders als eerste naar buiten met de boodschap dat er een akkoord ligt. Maar nog geen premier, dat gesprek wordt later vervolgd. De vier partijleiders gaan nu het document aan hun fracties voorleggen
Update 16:38 - Pieter Omtzigt is 'zeer enthousiast' over de voortgang van het hele proces. Maar er is overduidelijk iets aan de hand met de de premier-kwestie. De NSC'er weet wie de kandidaat is, wil er verder niets over kwijt en verwijst terug naar Wilders. (Omtzigt en Plasterk hebben een zeker respectvol verleden)
Update 16:50 - Omtzigt wordt met applaus door zijn NSC-fractie onthaald. De Eik van Enschede heeft dus iets binnengehaald. Hij begon de dag met de opmerking dat hij 'nog één velletje' had met wijzigingen voor het financiële hoofdstuk. Later bleek dat er een strijd aan tafel werd uitgevochten met de VVD over het pensioenstelsel (hebben we het eerder over gehad)
Update 16:57 - Inhoud dan, De T. weet iets meer: eigen risico gehalveerd, 130-rijden op de snelweg keert terug en het mes gaat in het ambtenarenapparaat. En Plasterk potentieel premier
Update 17:04 - De VVD vergadert niet in het Kamergebouw. Nu afwachten of kritische fractieleden Eric van der Burg en Christianne van der Wal steun geven
Update 17:19 - Gehoord op de redactie: "DIT IS HET AFUERA AKKOORD!" Iemand start een motorzaag
Update 17:57 - Omtzigt even aan de wandel met vertrouweling Nicolien van Vroonhoven
Update 18:19 - NSC-fractie klaar met lezen, gaat verder in overleg.

Hiphoppend Nederland zit niet te wachten op ex-moslim die rapt over ongelovig zijn

Een soort Lale Gül maar dan met minder haar

De GeenStijl Muziekredactie signaleert: het debuutalbum van rapper Aziz Hathot. Toepasselijk getiteld 'Kafir'. "Kafir of kafier (Arabisch) is de aanduiding voor een ongelovige door moslims. In een meer bredere betekenis betekent kafirhij die het bestaan van God ontkent, een atheïst dus."

Hathot beschrijft het album als zijn coming out als ex-moslim. Via hiphop-platform Rapnieuwstv op Instagram deed Aziz een poging zijn debuut te pluggen bij de doelgroep, maar hij stuitte op talloze haatreacties. Zo was daar NPO-lieveling Ystijd die schreef "Dit is dus wat ze bedoelen met een psychose" en allerhande verwijzingen naar de "dag des oordeels" waarop Hathot wel anders zal piepen. Niet heel verrassend en vooral niet lief.

Slowaakse premier Robert Fico neergeschoten

Oei

Brrrreaking news uit Slowakije: premier Robert Fico is neergeschoten. De 'pro-Russische' Fico (van de SMER - sociálna demokracia, zeg maar de Slowaakse PvdA) is sinds 2023 weer premier van Slowakije - dat was hij eerder ook al tussen 2006-2010 en van 2012-2018. De dader is gepakt, Fico (profiel) is naar het ziekenhuis gebracht. Over zijn situatie is nog niets bekend, maar: "Witness tells Slovakian outlet Dennik N that she saw "bloody injuries" coming from Slovakia's prime minister's head and chest after he was shot." Zo meer..
Update 15:22 - Video van de arrestatie HIERONDER (en hier)
Update 15:29 - Het incident vond plaats in Handlová, 180 kilometer ten noordoosten van Bratislava. "Volgens getuigen die ter plaatse waren, kwam Fico naar de mensen die hem begroetten en daarna werd er meerdere schoten afgevuurd. Fico viel vervolgens op de grond."
Update 15:33 - Beeld van Fico die door beveiligers de auto in wordt gedragen en naar het ziekenhuis wordt gesjeesd hier en in het videoblok bovenaan het topic
Update 15:41 - Reactie Mark Rutte: "Shocked by the shooting of my long time colleague Prime Minister Robert Fico of Slovakia. I wish him much strength, my thoughts are with him and his family." Ook Tante Truus is er als de kippen bij: "I strongly condemn the vile attack on Prime Minister Robert Fico. Such acts of violence have no place in our society and undermine democracy, our most precious common good."
Update 15:43 - Foto van de dader HIER
Update 15:45 - Fico zou geraakt zijn in buik en arm. Lijkt buiten levensgevaar: "It's a gunshot wound to the abdomen and arm. He's currently out of danger. They're going to operate on him," a source tells the same Slovakian outlet."
Update 15:51 - Timmerfrans: "Afschuwelijke aanslag op premier Fico van Slowakije. Ik wens hem spoedig herstel en hoop dat de daders snel voor de rechter komen."
Update 15:58 - Volgens de Slowaakse krant Denník N is de dader een 71-jarige man uit Levice. Hij schoot met een 'pistool dat legaal in bezit is'. Ook Denník meldt dat Fico buiten levensgevaar is
Update 16:07 - De dader zou ene Jozef C. zijn (of mogelijk toch een Juraj C.)
Update 16:10 - Fico tóch nog in levensgevaar, zo wordt gemeld via zijn officiële kanalen: "Hij is meerdere keren beschoten en verkeert momenteel in levensbedreigende toestand. Op dit moment wordt hij per helikopter vervoerd naar Banská Bystrica, omdat het te lang zou duren om in Bratislava te komen vanwege de noodzaak van een acute ingreep. De komende uren zullen beslissen." (Ja, brakke vertaling)
Update 17:35 - NIEUWE VIDEO van het moment dat Fico wordt neergeschoten
Update 17:41 - En zo werd-ie het ziekenhuis ingereden
Update 18:05 - Dader is kennelijk de 'beroemde schrijver' Juraj Cintula. "The 71-year-old writer is noted to be one of the supporters of the opposition party Progressive Slovakia." Cintula was tevens 'activist'

Pro-Pallie activisten claimen vernielingen UvA: 'Ook studenten onder in zwart geklede slopers'

Hoort u het ook eens van ander!

Nou ja zeg. Zijn er allemaal wetenschappers op de UvA die de afgelopen dagen in 'some weird conspiracy theories' zijn getrapt over wie er verantwoordelijk waren voor het vernielen van allemaal zooi op de UvA. Want volgens het in dit soort zaken toch zeker niet onbetrouwbare indymedia waren het gewoon de demonstranten zelf. Ondertekend met 'some people in black hoodies' schrijven ze: "We encourage everyone to join, but rest assured the threat comes from inside the house too. We are also students inside of the black bloc." En verder: "When protestors smash tv screens they express their rage against the dehumanisation of the Palestinian people and the lies media has been spreading. When we smash up the offices of the CvB we reject their authority and expel the board from our university. With these actions we say: when there is complicity in genocide, there will be no social peace." Complete claim na de breek.
ZIE OOK: de stories van @pal_action_adam
INSTANT UPDATE: Toby B. (22), Hamza A. (33) en Simeon H. (30) morgen voor de rechter vanwege geweld tegen politie

Abou Eenarm is weer vrij!

Feest op het UvA-terrein!

Komt dat even mooi uit. Net nu het in Nederland allemaal weer een beetje rustig begint te worden met die hele Israël-Palestina-discussie, mag Abou Eenarm naar huis. Amin Abou Rashed, hier te zien in onze Tweede Kamer, zit al een jaar vast omdat justitie hem ervan verdenkt maar liefst 11 miljoen euro te hebben ingezameld voor Hamas. Een soort one armed bandit variant van de Postcodeloterij dus, maar blijkbaar is Hamas sponsoren in Nederland verboden. Maar omdat er nog geen uitspraak is en hij al meer dan een jaar in voorarrest zit, laat de rechtbank hem voorlopig vrij. "Meneer, we gaan uw hechtenis schorsen. Heeft vooral te maken met uw persoonlijke omstandighden. We zien hoe moeilijk de cel is voor uw gezondheid. Wij denken niet dat u gaat vluchten. We geven u ook geen enkelband. U mag voorlopig naar huis." Kan hij mooi mee op handelsmissie naar Rafah, of naar zijn tweede huis in Libanon. Haalt het kabinet hem daar wel weer op als hij zijn fopstraf uit moet zitten.

Rekenkamer: Kajsa Ollongren maakt nog steeds een zooi van beveiliging Defensie

Haar excelsheet zuigt ook

Naast de boeken doornemen checkte de Algemene Rekenkamer vorig jaar voor Verantwoordingsdag ook fysiek de beveiliging van Defensie. Die bleek zo lek als een mandje, u kon zo een JSF mee naar huis nemen. Een jaar later is er HELEMAAL NIETS VERANDERD. En dat is best wel zorgelijk want vanwege de oorlog in Oekraïne geldt sinds maart 2022 op alle defensielocaties Alert State ALPHA. De rekenmeesters: "Wij [zien] weinig urgentie bij de minister van Defensie voor het oplossen van deze veiligheidsproblemen." En haar excelsheet zuigt ook.

Thaise Deep State eist aftreden ONZE boeddhistische voorzitter van tempel in Waalwijk

We hebben ons te lang het zwijgen op laten leggen door de lange arm van Thailand en het boeddhistisch-industrieel complex

WE zijn op Thaise tv!

Kijk, dit zijn de religieuze conflicten die we verdienen en nodig hebben. Een fractie van een gemeenschap van 25.000 man tegen de rest. Dus, nog voordat we de casus lezen: wij zijn voor NEDERLAND. En nu benieuwd wat er eigenlijk aan de hand is en waarom we voor Nederland zijn.

"Een conflict in de Thaise boeddhistische tempel in Waalwijk leidt ertoe dat de Nederlandse voorzitter van die tempel zwaar onder vuur is komen te liggen vanuit Thailand. De Thaise ambassade in Den Haag dringt aan op zijn aftreden. (...)

Volgens bestuursvoorzitter Toine van Beek - getrouwd met een Thaise vrouw - begon de weerstand tegen zijn persoon toen hij twee jaar geleden financieel schoon schip begon te maken in de tempel. Van Beek en de andere bestuurders verdachten een monnik ervan dat hij geld van de tempel naar bankrekeningen in Thailand doorsluisde. (...)

De beschuldigingen aan zijn adres hebben inmiddels ook de Thaise televisie gehaald. In verschillende nieuwsprogramma's op landelijke tv-zenders wordt beweerd dat hij op eigen houtje een van de beter bezochte tempels van Europa zou willen verkopen voor een miljoenenbedrag (...)."

Ten eerste: Nederlandse mannen met een Thaise vrouw kunnen niks fout doen, dus Toine is onschuldig. Ten tweede, dit conflict maakt politieke vluchtelingen van mensen die al in Nederland wonen, want een van Toines medestanders vraagt nu politiek asiel aan:

ZoekZoek! Haagse kopschoppers

Kopschoppen = kansloos

Schijthekel aan: kopschoppers. Derhalve vraagt de politie uw aandacht voor het volgende. Vier kopschoppende kopschoppers die op het Anna van Buerenplein in Den Haag een vijand halfdood hebben gekopschopt. En dat is nog niet alles, want Geert, Caroline, Pieter en Dilan (niet hun echte namen) hebben ook nog eens de telefoon van het slachtoffer gegapt. Dan ben je laag, en een loser. Vooral sjembek 3 staat er goed op. Het is weer eens wat anders dan Antifa-tuig. ZoekZoek!

LIVE. De laatste puntjes op de P voor Plasterk I

De formatie is best ingewikkeld maar hij wordt premier

Nou nu zijn ze er dus echt bijna. Na een finaleweek met verlenging, strafschoppen, en daarna nog een keer extra blessuretijd lijken alle seinen op bruin groen voor een extraparlementair kabinet van vier partijen die samen een meerderheid in het parlement hebben. Bij alle mensen die bij de aanstelling van Ursula von der Leyen klaagden dat er niemand op haar gestemd had, kan de vlag uit, en iedereen die toen uitlegde dat je nu eenmaal niet op een Europese president stemt, kan nu klagen dat niemand ooit voor Ronald Plasterk (of een kandidaat van elders) heeft gekozen. Alle Kamerleden die nog van niks wisten en Fleur Agema moeten vandaag nog even tekenen bij het kruisje, en dan kan de formateur AAN DE SLAG.
Update 10:21 - Het kwartet is begonnen. Omtzigt heel erg Omtzigt tegen de NOS: Bij het binnenlopen zei hij nog één velletje te hebben met wijzigingen voor het financiële hoofdstuk.
Update 12:04 - Livestream van De Deur
Update 13:46 - BRONNEN AD: Overleg duurt langer dan gepland. BRONNEN GEENSTIJL: Je meent het.
Update 14:16 - Volgens Hart van Nederland zijn ze om 15:00 uur klaar
Update 15:00 - De Volkskrant meldt dat VVD en NSC elkaar beschuldigen van vertragen. "Betrokkenen houden er inmiddels rekening mee dat een eventueel hoofdlijnenakkoord pas morgen gepresenteerd kan worden."
Update 16:25 - Inzet van het conflict is het pensioenstelsel (hebben we het eerder over gehad) weet RTL. Omtzigt wil een aanpassing die veel geld kost en dat leidt tot grote woede bij de VVD.
Update 16:28 - Er is een akkoord, zegt Wilders. Dat gaat nu naar de fracties. Keuze voor een premier volgt op een later moment.

DE DEUR

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.